Blogi

Muukalaisien tekniikkaa

22.11.2023

Yhdysvaltain kongressin käsittelyssä olevassa tunnistamattomien epätavallisien ilmiöiden paljastamista koskevassa lainmuutoksessa käytetään tajunnan räjäyttäviä termejä. Miten ne määritellään, ja miten ne kääntyisivät suomeksi?

Ei-inhimillinen tietoinen eliö

Termeistä yksi merkittävimmistä on ’ei-inhimillinen tietoinen eliö’ (non-human intelligence, NHI), ja sitä käytetään lakimuutosehdotuksessa 17 kertaa. Määritelmän mukaan kyseessä on minkä tahansa luontoinen tai mistä tahansa peräisin oleva tietoinen (sentient) älykäs eliö, joka ei ole ihminen ja jonka voidaan olettaa olevan vastuussa tunnistamattomista epätavallisista ilmiöistä tai joista liittovaltion hallinto on tullut tietoiseksi.

Käyttämällä kyseistä termiä ’maapallon ulkopuolisen eliön’ (extraterrestrial, ET) sijaan haluttaneen olla rajoittamatta lain soveltamisalaa, mikäli osoittautuu, että määritelmän mukaisia eliöitä asustaa maapallolla. On hyvä muistaa, että ’epäinhimillinen’ tarkoittaa tunnotonta, sydämetöntä ja julmaa, sitä vältetään käyttämällä ilmaisua ’ei-inhimillinen’.

Tuntemattoman alkuperän tekniikka

Tunnistamattomiin epätavallisiin ilmiöihin läheisesti liittyvä termi on ’tuntemattoman alkuperän tekniikka’ tai ’tuntemattomasta lähteestä peräisin oleva tekniikka’ (technologies of unknown origin). Se tarkoittaa muun muassa materiaaleja, törmäyksessä syntyneitä pirstaleita, mekanismeja, koneita ja laitteita sekä vahingoittuneita tai ehjiä ilma-, avaruus- ja vedenpinta-aluksia ja vedenalaisia aluksia, jotka liittyvät tunnistamattomiin epätavallisiin ilmiöihin tai joissa hyödynnetään tiedettä ja teknologiaa, jolla ei ole tavanomaista alkuperää tai tunnettua ihmisen hallitsemaa valmistusmenetelmää. Toisin sanoen ihmisillä voi olla tällaista tekniikkaa tai materiaalia hallussa, mutta siinä sovellettava teknologia ei ole ihmisellä vielä hallussa.

Lähde: Unidentified Anomalous Phenomena Disclosure Act of 2023.